Artikel afbeelding

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een e-Bike?

Sportief op de fiets met toch wat meer comfort? Elektrische fietsen of e-bikes zijn zeer populair voor alledaags gebruik, woon-werkverkeer of het maken van lange fietstochten. Er zijn zelfs speciale e-bikes voor sportief gebruik, zoals e-mountainbikes. Met een elektrische fiets zijn er nieuwe mogelijkheden. Bij de aanschaf van een elektrische fiets moet u op een aantal dingen letten: het is immers een complexer vervoermiddel dan een normale fiets. In dit artikel leggen wij u precies uit wat de belangrijke keuzes zijn bij het kiezen van de juiste elektrische fiets die pas bij uw wensen.

Pedelec of Speed Pedelec?

Wanneer u een elektrische fiets wilt aanschaffen, heeft u ten eerste de keuze uit twee categoriën: de pedelec en speed pedelec. De pedelec is de meest voorkomende soort elektrische fiets, en wordt ook wel de e-bike genoemd. Deze fietsen hebben een motor die een vermogen tot 250 watt levert en ondersteunen tot een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

De speed pedelec is de snellere variant van de pedelec. Door het vermogen van maximaal 450 watt en de ondersteuning tot 45 kilometer per uur valt onder de bromfiets klasse B in Nederland. Dat maakt het dragen van een helm verplicht en ook moet de fiets een nummerplaat hebben. Daarnaast gelden de verkeersregels die ook voor een bromfiets klasse B gelden.

Type fiets

Naast dat men kan kiezen tussen een pedelec en een speed pedelec, zijn er ook nog verschillende typen fietsen. Ten eerste is de elektrische stadsfiets de fiets die u het meeste tegen komt in het straatbeeld. De stadsfiets is geschikt voor korte tot middellange afstanden over vlak terrein. Wilt u een sportievere e-bike, die ook prima geschikt is voor dagelijks gebruik? Dan is een e-crossbike of een e-hardtail mountainbike een goede optie. Ze zijn geschikt voor woon-werkverkeer, maar ook voor sportieve ritjes over ruiger terrein.

Daarnaast zijn er ook trekking e-bikes, die zeer geschikt zijn voor het fietsen van lange afstanden. Ze zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met fietstassen. Voor de serieuzere mountainbikers zijn er full suspension e-mountainbikes, voor meer comfort en controle. Gebruikt u uw fiets voor woon-werkverkeer in combinatie met het openbaar vervoer? Dan zijn er ook elektrische vouwfietsen. Verder zijn er nog elektrische racefietsen voor recreatief gebruik, en elektrische bakfietsen voor het vervoer van kinderen of grotere hoeveelheden bagage.

Plaatsing van de motor

Bij het kopen van een elektrische fiets is het van groot belang om te letten op de plaatsing van de motor. De motor kan gemonteerd zijn op het voorwiel, op het achterwiel, of aan de trapas. De meest populaire plaatsing is die aan de trapas en wordt de middenmoter genoemd. De middenmoter voelt het meest natuurlijk aan, maar kan een grotere druk op de ketting uitoefenen dan zogenaamde voorwiel- en achterwielmotoren. Wanneer de motor gemonteerd is op een van de wielen heeft men het gevoel voortgetrokken of geduwd te worden. Daarnaast is het gewicht van de motor niet optimaal gecentreerd en kan het sturen raar aanvoelen. Omdat er aan de voorwiel- en achterwielmotoren vaak meer nadelen kleven, kiezen de meeste mensen voor een middenmotor.

Accu

Naast een motor wordt er op een elektrische fiets ook een accu gemonteerd. Deze accu levert het vermogen aan de motor. De accu is het duurste onderdeel van de elektrische fiets, en daarom is het belangrijk om een fiets te kopen met een accu die past bij uw wensen. Bij het kiezen van een accu moet u letten op de actieradius, die wordt bepaald door de capaciteit van de accu. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wh, wat staat voor wattuur. Een hogere capaciteit betekent dat de afstand die u met ondersteuning kan fietsen groter is, maar ook dat de accu een stukje zwaarder zal worden én dat de prijs van de fiets hoger zal zijn. Het is aan te raden om toch een fiets te kopen met een grotere accu capaciteit dan u denkt nodig te hebben. Zo heeft u in minder optimale omstandigheden (bijvoorbeeld vrieskou) of op langere tochten toch altijd genoeg capaciteit, en zal doordat de accu minder vaak volledig ontladen wordt de levensduur langer zijn.

Qua type accu kunt u op dit moment kiezen tussen Li-ion en LiFePo4 accu’s. Li-ion accu’s komen het meeste voor, maar LiFePo4 accu’s hebben een kortere laadtijd en vaak een langere levensduur.

Plaats van de accu

Ook kan de plaatsing van de accu belangrijk zijn bij het kiezen van een elektrische fiets. In de meeste gevallen is de accu achterop de fiets gemonteerd, onder de achterdrager. Sinds kort wordt de accu ook steeds vaker in het frame van de fiets verwerkt. Het zwaartepunt van de fiets ligt zo een stuk lager waardoor de fiets een betere wegligging heeft, en daarnaast zal de accu ook minder opvallen.

Minder vaak ziet u accu’s die zijn verwerkt in de kettingkast of geplaatst zijn onder de voordrager van de fiets. Een fiets met de accu in de kettingkast is bijna niet te onderscheiden van een normale fiets en zal ook een zeer goede wegligging hebben door het lage zwaartepunt van de fiets. Een fiets met de accu onder de voordrager lijkt ook vaak meer op een normale fiets, maar vaak is het sturen wel even wennen.

Besparen

Door uw eigen fiets om te bouwen naar een elektrische fiets, kunt u veel geld besparen. Dit is mogelijk met een speciaal ombouwpakket. Houd er wel rekening mee dat elektrische fietsen gebouwd zijn voor gebruik met een motor. Normale fietsen zijn dat niet, dus zal een fiets met ombouwpakket nooit hetzelfde zijn als een echte e-bike.

Ook kunt u kiezen voor een tweedehands elektrische fiets. Let er dan op dat de fiets in een goede conditie is en naar behoren functioneert.

Op August 20, 2018